Janja Kimovec

V podjetniškem intervjuju predstavljamo Janjo Kimovec, ki je svojo mladost preživela na Slivni, danes pa skupaj s svojim bratom Milošem vodi podjetje Linija Sport. Ukvarja se s svetovanjem na področju zdravega načina življenja in v Trbovljah vodi studio za oblikovanje telesa. Začela je sama z bratom, danes pa so v podjetju zaposleni štirje, pomagata pa še dve študentki.

Janja KimovecInovativnost v njihovem poslu se kaže v tem, da ponujajo storitve na različnih področjih, vključujejo pa hujšanje, kozmetične storitve in igrivo vadba za dojenčke, kar je njihova najnovejša ponudba. S tem pokrivajo celotno starostno strukturo in ponujajo vse storitve za zdrav način življenja na enem mestu. Na vseh treh področjih skušajo slediti tudi svetovnim trendom. Janja pravi, da vedno poskuša dodati svojo idejo oziroma zamisel in vse skupaj ponuditi v taki obliki, da je za stranko koristno ter zanimivo.

Po izobrazbi je Janja diplomirani inženir ortotik protetik, ki je smer na Zdravstveni fakulteti. Sama pravi, da se zaveda, da ima s tem, da je zdravstveni delavec, veliko prednosti. Mnogo znanja, ki ga je pridobila tako v Srednji zdravstveni šoli kot na Zdravstveni fakulteti ji je pomagalo pri razvoju in uveljavitvi na vseh področjih v svojem poslu.
Družina jo pri njenem udejstvovanju spodbuja in stoji ob strani ob vzponih in padcih. Z rojstvom hčerke Neže je dopolnila ponudbo v studiu z igrivo vadbo za dojenčke, saj sta sami šli skupaj skozi gibalni razvoj na ta način. Pravi, da je ob otroku potrebno mnogo več organizacije in discipline, čeprav ima mnogo manj časa, pa je sedaj bolj organizirana.

Kaj vas je navdihnilo za lasten posel?
Navdihnil me je brat Miloš. Vedel je, da nama bo skupaj lažje uspelo. On z znanjem marketinga, jaz s strokovnim znanjem o zdravem načinu življenja. Res je tako, skupaj najbolje delujeva. Ideja o poslu se je nama z bratom porodila na morju leta 2005. Takrat sem bila študentka na Zdravstveni fakulteti. Zdravo življenje mi je bilo blizu. Kruh sem si služila kot terapevtka za svetovanje o zdravi prehrani z znanjem in izkušnjami pa sem želela ustanoviti podjetje, kjer bo svetovanje o zdravem načinu na enem mestu. Izbrala sem Zasavje in to ni bilo naključje.

Kakšno vlogo je imela podjetniška VEM točka v Litiji (oziroma Center za razvoj Litija) ob začetku vaše poslovne poti?
Ob ustanovitvi mojega podjetja VEM točke še ni bilo. S Centrom za razvoj Litija sem sodelovala pred ustanovitvijo podjetja. Spodbude in usmeritve s strani Centra za razvoj Litija mi olajšajo poslovno pot.

Katera izkušnja v poslovnem svetu vas je največ naučila oziroma najbolj obogatila?
Spoznanje ob samostojnem podjetništvu, da lahko svoje ideje hitro realiziraš in poskušaš tudi najbolj drzne poteze, je nekaj najboljšega. Lahko rasteš, se razvijaš, čeprav ti vedno ne uspe najbolje. Nihče te ne ovira, omejuje,… to meni pomeni največ. Biti samostojni podjetnik pa ni vedno najlepše. So tudi težki in temni trenutki. Moj moto poslovanja je, da moram najprej poskrbeti za svoje zaposlene, šele nato sem na vrsti jaz.

Kakšna je vaša formula za uspeh in kakšne je vaše poslovno vodilo?JK
Delaj pošteno s kvalitetno storitvijo. Stoj za tistim kar delaš. Prisluhni strankam in upoštevaj njihove želje ter potrebe.

S čim se razvijate, kako skrbite za lasten razvojni proces?
Sledim trendom, veliko berem, se izobražujem. Želim biti stalo v koraku s časom. Poslušam stranke, svoje delavce in lasten glas, to vse skupaj zapakiram v paket in ponudim na trg.

Zakaj so po vašem mnenju podjetniki pomembni za družbo?
Vsak izmed nas je pomemben za družbo. Še posebej v teh slabih gospodarskih razmerah, v katerih trenutno živimo, so zdrava podjetniška jedra izrednega pomena, saj nudijo delo in zaposlitev lokalnemu prebivalstvu.

Kako razumete povezavo podjetnika z lokalnim okoljem - se čutite vpeti vanj in na kakšen način ste aktivni na področju družbene odgovornosti? Kako se v kraju povezujete?
V Trbovljah sem se hitro počutila domače. Zaposlili smo lokalne delavce. Povezala sem se z lokalnim radijem, kjer imam rubriko z nasveti o zdravem načinu življenja. Lokalnim študentom omogočam opravljanje letne prakse.

Kaj bi svetovali nadebudnim podjetnikom, ki začenjajo svoje prve podjetniške korake?
Če je njihova ideja dobra in če verjamejo v njo, ne vidim razloga zakaj je ne bi realizirali. To je že pol uspeha. Koraki naj bodo preudarni in premišljeni.

Kakšen je vaš pogled za naprej – kakšna bo vaša smer razvoja in rasti?
Naš razvoj gre že naprej, namreč že junija letos odpiramo pustolovski park v Slivni, v Geometričnem središču Slovenije. Združili smo moči v družini saj pri tem projektu sodelujemo moj partner Boštjan, brat Miloš, oče Janez in jaz. Ponudili bomo aktivnost v naravi (gozdu) tako za otroke kot odrasle. To bo park poln doživetij z nekaj adrenalina in spretnostnih vaj za odrasle predvsem pa vaje in izkušnje za spodbujanje gibalnega razvoja otrok. Želimo širiti idejo o zdravem načinu življenja iz zaprtih prostorov (studio v Trbovljah) v naravo.