Eva Lesjak

Eva Lesjak v Litiji vodi Veterinarsko ambulanto Gaber. Ukvarjajo se s preventivo in zdravljenjem psov, mačk in malih živali, na terenu pa tudi konjev. Začela je sama, danes ima zaposleno eno veterinarko, občasno pa pomagata še dve študentki, obe domačinki. Kot študentka veterine je ves čas študija delala na veterinarski kliniki v Ljubljani in vzljubila delo z živalmi.

Eva prihaja iz Litije, že več kot deset let pa živi v Gabrovki. Kot študentka veterine je ves čas študija delala na veterinarski kliniki v Ljubljani in vzljubila delo z živalmi. Čeprav po končanem študiju ni dobila zaposlitve v svojem poklicu in se je zaposlila v farmacevtski industriji, je bila želja po delu v veterini ves čas prisotna. Sprva je odprla popoldanski s.p. in delala pogodbeno preko drugih veterinarskih organizacij, ko pa so dnevi postali prekratki za obe službi, se je opogumila in odprla lastno veterinarsko ambulanto Gaber.

Vet. GaberEva pravi, da so ambulanto ljudje v Litiji dobro sprejeli in ji zaupajo svoje živali, s svojimi sodelavci se vsakodnevno trudi to tudi upravičiti. Najbolj je ponosna na to, da imajo v ambulanti na enem mestu  kompletno diagnostiko, ki vključuje laboratorij za preiskave urina, krvi in brisov, ultrazvok, endoskopijo in po novem tudi rentgen. Za nekatere specifične preiskave vzamejo vzorce in jih pošljejo v referenčne laboratorije, pa tudi operirajo vedno več.

Začela je sama, danes ima zaposleno eno veterinarko, občasno pa pomagata še dve študentki, obe domačinki. Brez podpore družine, Eva pravi, da Veterinarske ambulante Gaber ne bi bilo. Pomagali so ji na vseh področjih, jo podpirali in stalno stali ob strani.

Kaj vas je navdihnilo za lasten posel?

Po končani Šubičevi gimnaziji sem končala študij veterine v Ljubljani. Najprej je bila želja po delu v veterini, in ker nisem dobila zaposlitve v svojem poklicu, sem šele začela razmišljati o samostojni poti. O tem, kaj je to podjetništvo, takrat nisem vedela prav dosti. Potem sem začela zbirati informacije o tem, kaj pomeni biti podjetnik, kako to izgleda... Več kot sem vedela, bližje sem bila svojem podjetju. Kljub temu, da ni bilo vedno lahko, vem, da sem se odločila pravilno.

Kakšno vlogo je imela podjetniška VEM točka v Litiji (oziroma Center za razvoj Litija) ob začetku vaše poslovne poti?

Na Centru za razvoj sem dobila vse potrebne informacije o podjetništvu, tam sem leta 2007 registrirala svoje podjetje, leto in pol kasneje pa še poslovno enoto Veterinarsko ambulanto Gaber.

Katera izkušnja v poslovnem svetu vas je največ naučila oziroma najbolj obogatila?

Bile so in so še tako dobre kot slabe izkušnje. Predvsem sem se naučila kot podjetnik precej drugače razmišljati, saj sem zdaj odvisna sama od sebe, odgovornost je vedno večja. Do zaposlenih, do strank, do živali... Treba je razmišljati naprej, kako se bo razvijalo podjetje, kaj še lahko naredimo, izkušnje pa, tako dobre kot slabe, so mi pri tem najboljša šola.

Kakšna je vaša formula za uspeh in kakšne je vaše poslovno vodilo?

Mislim, da ni neke formule za uspeh. Trudim se za kakovostne storitve, korekten odnos do živali in njihovih lastnikov. V kolikor se da, se skušam prilagoditi željam strank. Predvsem pa resnično rada delam kot veterinarka in to se nekje mora poznati. Kar se pa vodenja podjetja tiče, na stvari bolj gledam bolj dolgoročno. Zato največ vlagamo v znanje in opremo, da bodo naše storitve še kakovostnejše in tako se bo podjetje lažje razvijalo naprej.

S čim se razvijate, kako skrbite za lasten razvojni proces?

Znanje je tisto, ki nas bo vodilo naprej, ter kvalitetna oprema. Pred kratkim smo dobili rentgen, kar je za naše delo velika pridobitev. Torej izobraževanja in sodobnejše aparature, to so kratkoročni cilji, za naprej pa je ciljev tudi kar nekaj. Kar se tiče promocije moje ambulante pa verjamem, da so zadovoljne stranke najboljša reklama.

Zakaj so po vašem mnenju podjetniki pomembni za družbo?

O tem nisem nikoli razmišljala. Vedno več je podjetnikov, vedno večja je konkurenca, to pa dviguje kvaliteto. To je sigurno pomembno.
Vet. Gaber 1
Kako razumete povezavo podjetnika z lokalnim okoljem - se čutite vpeti vanj in na kakšen način ste aktivni na področju družbene odgovornosti?

Veterinarsko dejavnost lahko načeloma opravljam kjerkoli v Sloveniji, za izvajanje terapije ni določenih mej. Pa vendar se mi zdi, da so stranke zadovoljne, da jim svojih živali ni potrebno voziti k veterinarju kam daleč, pa tudi to, da sem domačinka in da me poznajo, nekaj pomeni. Pri svojem delu mislim, da sem dovolj poštena do pacientov in strankam povem, kdaj mi zmanjka znanja, kdaj bi rada drugo mnenje in jim svetujem, kam in na koga naj se obrnejo. Verjamem, da se s takim odnosom stranke rade vračajo k nam v Litijo.

Kaj bi svetovali nadebudnim podjetnikom, ki začenjajo svoje prve podjetniške korake?

Z dobro idejo in močno voljo je vse mogoče. Pa tudi sreča je še vedno na strani pogumnih.

Kakšen je vaš pogled za naprej – kakšna bo vaša smer razvoja in rasti?

Načrtov je še veliko, pogled je sigurno usmerjen v prihodnost. Pred tremi leti se mi ni niti sanjalo, da bom danes vodila uspešno veterinarsko ambulanto. Kdo ve, kaj bo čez tri, pet, deset let? Sama nisem nikoli toliko zadovoljna s svojim delom, da ne bi verjela, da se da še kaj izboljšati. Pravzaprav sem šele na začetku uspešnega podjetništva, torej me čaka še veliko dela.