France Vidic

France Vidic v Tenetišah že 14 let vodi Kolesarski servis Vidic. S servisom koles se je pričel ukvarjati po tem, ko je zaradi likvidacije litijskega podjetja ostal brez službe. Z delom je sprva pričel v garaži družinske hiše.

Za kolesarstvo sam pravi, da se vse bolj razvija in za mnoge ni le šport za preživljanje prostega časa in rekreacijo, ampak postaja že način življenja. V njihovi bližnji okolici je vse več urejenih kolesarskih poti za družinsko nedeljsko kolesarjenje in tudi nekaj zahtevnejših gorsko kolesarskih poti.

Po poklicu je France strojni tehnik, kar mu je v poslu zelo koristilo, poleg osnovnih znanj pa je bilo potrebnega še veliko dodatnega izobraževanja. Preden je pričel z delom, se je izobraževal v bivšem Rogu v Ljubljani, ko se je odločil za prodajo koles, pa je naredil še šolo za poslovodjo. Kljub štirinajstletnim izkušnjami pri popravilu in prodaji koles, pravi da se vsako leto nauči veliko novega, v kar ga silijo vsakoletne spremembe na kolesarskem trgu in vse bolj zahtevne in osveščene stranke.

V podjetje so vključeni vsi družinski člani, ki pomagajo pri delu, predvsem pa je pomembna njihova spodbuda. France je prepričan, da podpora družina odločilno vpliva na uspešno delo.


Kolesarski servis Vidic 2

Kaj vas je navdihnilo za lasten posel?
Ko sem ostal brez službe, sem kar nekaj časa iskal delo primerno svoji izobrazbi. Ujezilo me je, ker sem bil pri svojih 35 letih za nekatere delodajalce že prestar, zato sem se odločil, da grem na svoje. Spoznal sem, da bom za rezultate poslovanja odgovarjal sam in da mi s svojo vztrajnostjo in veselja do tega dela to ne bo težko. A začetek je bil precej težak. Pridobiti sem si moral veliko znanja, ki ga v prejšnji službi nisem potreboval. Kolesarjenje je bilo takrat še v povojih in ogromno je bilo potrebno vlagati v reklamo in promocijo tega športa. Sedaj šele vidim, da sem ubral pravo pot.

Kolesarski servis Vidic 3Kakšno vlogo je imela podjetniška VEM točka v Litiji (oziroma Center za razvoj Litija) na vaši poslovni poti?
S Centrom za razvoj sem začel tesneje sodelovati v lanskem letu ko smo našo ponudbo razširili še z izposojo koles in prikolice za prevoz koles. Pri tem na je Center za razvoj Litija pomagal pridobiti Evropska nepovratna sredstva.
V preteklosti pa je Center pomagal predvsem pri promociji kolesarstva in ureditvi kolesarskih poti v okolici Litije.

Katera izkušnja v poslovnem svetu vas je največ naučila oziroma najbolj obogatila?
Ko sem se odločil povečati svoj prodajni prostor in tako razširiti ponudbo, se je prodaja v enem letu povečala za več kot 50 % in še vedno konstantno raste. Spoznal sem, da grem v pravo smer in, da moram tako samo nadaljevati.

Kakšna je vaša formula za uspeh in kakšne je vaše poslovno vodilo?
Storitve vedno opravim kvalitetno in v dogovorjenem času. Če ne gre drugače, delam tudi pozno v noč, da se držim dogovorjenega roka. Delo te mora veseliti in opravljati ga moraš z veseljem. Slovenski pregovor pravi: »Dober glas seže v deveto vas!«. Spoznal sem, da so zadovoljne stranke najboljša in najcenejša reklama.

S čim se razvijate, kako skrbite za lasten razvojni proces?
Kolesarski trg je v zadnjih letih eden najhitreje razvijajočih se trgov. Za to je potrebno vsem novostim slediti sproti. Ogromno informacij pridobim iz gradiva naših dobaviteljev, poleg tega pa se udeležujem tudi različnih seminarjev. Novosti za prihajajoče leto pa si vsako leto ogledam tudi na največjem kolesarskem sejmu v Evropi, Eurobike v Friedrichshafnu.

Zakaj so po vašem mnenju podjetniki pomembni za družbo?
Pri samozaposlitvi se odpirajo nova delovna mesta. Pogosto so predvsem manjša podjetja gonilna sila razvoja in napredka družbe.

Kako razumete povezavo podjetnika z lokalnim okoljem - se čutite vpeti vanj in naKolesarski servis Vidic 1 kakšen način ste aktivni na področju družbene odgovornosti? Kako se v kraju povezujete?
Če nekaj ustvariš, moraš nekaj vrniti tudi družbi. Sponzoriram različne kolesarske prireditve v okolici. Moja velika želja je, da bi v Litiji enkrat zgradili tudi kolesarski park. V izgradnjo le tega sem pripravljen soinvestirati.

Kaj bi svetovali nadebudnim podjetnikom, ki začenjajo svoje prve podjetniške korake?
Naj se nikar ne bojijo začeti. Vsak začetek je težak in treba se je odreči marsičemu. Vendar boste s trdim delom, veseljem do tega kar počnete ter doslednostjo zagotovo uspeli in vaš trud bo poplačan.

Kakšen je vaš pogled za naprej – kakšna bo vaša smer razvoja in rasti?
V prihodnosti želimo svojo ponudbo razširiti še na prodajo drugih športnih rekvizitov. Želimo ostati prepoznavni po kvalitetno in ne kvantitetno opravljenem delu. Predvsem želimo izkoristit trend, da kolesarjenje postaja način življenja in ponuditi kolesarjem vse kar potrebujejo.
Spomnim se šale, ko je nekdo pred leti prišel k nam in povprašal zakaj se imenujemo kolesarski servis, in če nudimo tudi kakšne storitve za kolesarje in ne samo za kolesa. Rekel je, da bi morali nuditi tudi sendviče in tuš za kolesarje. Danes to postaja resničnost.

Kolesarski servis Vidic