Anton Raspotnik

Anton Raspotnik iz Kresnic že 22 let vodi podjetje Slikopleskarstvo Anton Raspotnik s.p.. Kot srednješolec je obiskoval slikopleskarsko šolo v Kranju, kjer je pridobil osnove dejavnosti, ostala pomembna znanja s področja pa je kasneje pridobil s prakso, izobraževanjem doma in v tujini ter opravljanjem mojstrskega izpita. V mladosti je delal pri obrtniku ter se hitro učil in se pri 23 letih odločil za lastno obrt. Že naslednje leto se mu je pri poslu pridružila tudi žena.

Ukvarjajo se predvsem z beljenjem notranjih prostorov, fasad, oken in vrat, opažev, ograj in hišnih podstavkov, pri čemer uporabljajo različne materiale. Vedno znova želijo preizkušati tudi nove tehnike izvedbe ter uporabo različnih orodij.
V podjetju so trenutno zaposleni trije ljudje, ki prihajajo iz lokalnega okolja. Močno je v podjetje vpeta tudi Antonova družina, posebno žena Marija in trije otroci, s katerimi pogovori v prostem času pogosto nanesejo na posel. Prednosti družinskega podjetništva Anton vidi v tem, da lahko prilagodi delovni čas in je na voljo bližnjim in njihovim potrebam.
Starejši sin Urh že vstopa v svet gradbeništva, saj obiskuje gradbeno fakulteto, hči Ajda je v gimnaziji, najmlajši Timotej pa je še osnovnošolec. Kot pravita starša, pa se mlajša dva zaenkrat raje kot s čopiči ukvarjata z glasbo.
Antonu smo zastavili vprašanja o njegovih izkušnjah v poslovnem svetu.

Anton Raspotnik, slikopleskar

Kaj vas je navdihnilo za lasten posel?
Za lasten posel sem se začel zanimati že zelo mlad, saj sem delal pri obrtniku. Če si priden in imaš ideje ter znanje, se lahko preživiš.

Kakšno vlogo je imela podjetniška VEM točka v Litiji (oziroma Center za razvoj Litija) na vaši poslovni poti?
Ko sem pričel s slikopleskarstvom, torej pred 22 leti, točka VEM še ni obstajala. Poznam jo toliko, da vem, da pomeni veliko olajšanje na poti vsakega novega podjetnika.

Katera izkušnja v poslovnem svetu vas je največ naučila oziroma najbolj obogatila?
Vsak dan znova me obogati vsaka nova stranka. Ko ji svetujem, predlagam barve in vzorce, vidi moje veselje do tega poklica in dela. Na koncu pa jaz prejmem vrnjeno v veselju ljudi, ki občudujejo novo prepleskano stanovanje ali fasado.

Kakšna je vaša formula za uspeh in kakšno je vaše poslovno vodilo?
Svoje delo želim vedno opraviti kvalitetno. To je moje prvo vodilo, zato tudi uporabljam samo kvalitetne materiale. In zaradi dobro opravljenega dela in poštenega odnosa do stranke se le-te rade vračajo.

S čim se razvijate, kako skrbite za lasten razvojni proces?
S sinom in zaposlenimi redno obiskujemo seminarje doma in v tujini. Na delavnicah pa se učim praktičnih prijemov, ki jih večkrat ponovim tudi doma.

Zakaj so po vašem mnenju podjetniki pomembni za družbo?
Podjetniki so nadvse pomembni za družbo, saj zaposlijo sebe, morda pa tudi druge delavce. Zdi se mi tudi, da se manjši obrtniki in podjetniki tudi lažje prilagodijo novim razmeram na trgu.

Anton Raspotnik, pleskanje cerkve

Kako razumete povezavo podjetnika z lokalnim okoljem - se čutite vpeti vanj in na kakšen način ste aktivni na področju družbene odgovornosti?
V kraju se največkrat obrnejo na nas ob naravnih in drugih nesrečah, da pomagamo ljudem s svojim delom ali pa finančno. Delujem pa tudi na drugih področjih, kjer mi podjetniške izkušnje pridejo zelo prav.

Kaj bi svetovali nadobudnim podjetnikom, ki začenjajo svoje prve podjetniške korake?
Mladim z dobro idejo bi svetoval, da se podjetništva lotijo čim prej. In če jim ne uspe prvič, naj poizkusijo znova. Predvsem pa je pomemben pošten odnos do strank in zaposlenih, da vedno lahko vsakemu pogledaš v oči.

Kakšen je vaš pogled za naprej – kakšna bo vaša smer razvoja in rasti?
Ker smo tudi mi del gradbeništva, se tudi nam recesija zelo pozna. Vendar sem po naravi optimističen, verjamem, da bomo z majhnimi koraki naprej in v pravo smer, zmogli to premagati. Naša vizija je v izvajanju novih tehnik, ki že mejijo na umetniško ustvarjanje. Posebno se veselim tega, da se nam počasi pridružuje tudi sin Urh z novimi znanji in svežimi idejami.