Mitja Hojak

Litjani zagotovo poznamo oblikovalca in ustvarjalca čevljev, ki ga pogosto zasledimo v družabnih medijih. Mitja Hojak iz Litije je diplomirani oblikovalec čevljev, z unikatno in ročno izdelavo obutve in usnjene galanterije pa se ukvarja že od leta 2004. Ustvarja pod znamko Mihoya, vsi čevlji pa nosijo njegov pečat. Poslužuje se izključno ročnega dela po naročilu, stremi pa k temu, da so čevlji modni, udobni in elegantni.

Poklic čevljarja je ena izmed obrti, ki pri nas v zadnjem času izumirajo. Mitja je najmlajši čevljar v Sloveniji in ko je zaključil šolanje, so čevljarsko šolo tudi zaprli, ker za ta poklic preprosto ni bilo zanimanja. Tako je poleg čevljarske šole v Kranju naredil še usnjarsko šolo v Domžalah in nato nadeljeval študij po programu 3+2 iz usnjarsko-galanterijske in obutveno-tehnične smeri. Končano ima tudi poslovodsko šolo, tako da lahko svoje izdelke prodaja in trži. V prvem letniku fakultete je v Litiji odprl svoje lastno podjetje, kjer trži svoje znanje.

Njegovi čevlji so nekaj posebnega, vsi so namreč unikatni, v njegovi delavnici se rojevajo drugačne ideje, ki so pisane na kožo ljudem z ekstravagantnim okusom. Mitja pravi, da je vse več ljudi, ki si želijo izstopati in jih ni strah obuti in poskusiti česa novega. Ker je trg nasičen s tovrstnimi izdelki, ljudje radi iščemo presežke.  Pri izdelavi čevljev uporablja izključno naravne materiale, ki so nogi prijazni. Svoje prve čevlje je izdelal konec prvega letnika srednje šole za zaključni izpit praktičnega usposabljanja. Uporablja samo naravno usnje, med drugim tudi eksotično (usnje kengurujev, pitonov in krokodilov).

Ekskluzivno nam je zaupal, da trenutno izdeluje čevlje za Zlatka Zahoviča. Čevlje je izdelal že številnim znanim iz sveta zabave: voditeljici Lorelli Flego, pevcu Samuelu Lucasu, voditelju Viktorjev Tadeju Tošu, pevcu Masimu Saviču, pevki September in mnogim drugim.V njegovi delavnici na Parmovi ulici so rojevajo drugačne, inovativne in sveže zgodbe.

Kaj vas je navdihnilo za lasten posel?

Že kot majhen deček sem opazoval očeta v veleblagovnici Nami, kako popravlja čevlje. Oče mi je za prvo obhajilo naredil par čevljev, ki pa meni niso bili všeč, pričakoval sem namreč vse kaj drugega, kot klasiko. Zato sem se takrat odločil, da bom sicer šel po njegovih stopinjah in nadaljeval s tradicijo, vendar se bom odmaknil od povprečnega in delal takšne stvari, ki se jih ne da kupiti in dobiti povsod. Od tu naprej se je začela razvijati ideja za drugačne čevlje.

MihoyaKatera izkušnja v poslovnem svetu vas je največ naučila oziroma najbolj obogatila?

Izkušnja s strankami je vsak dan kaj novega! Zelo so me obogatile tudi izkušnje pri znanih slovenskih oblikovalcih, kot sta Thaler in Vodeb, s katerima sem sodeloval in sta me naučila malih čevljarskih skrivnosti. Danes sem zelo ponosen na svoje diplomske čevlje, ki sem jih naredil iz usnja morskega lista. Peto sem izdelal iz igralnih kock, ki opozarjajo, da je vsak korak, ki ga človek v življenju naredi, igra na srečo. Najbolj pri srcu so mi še vedno čevlji iz krokodiljevega usnja z dodatkom krzna ter peto iz pleksi stekla, v kateri se pretaka živo srebro. Čevlji imajo dodane tudi kristale Swarovski in preprosto ne potrebujejo nobene dodatne razlage, saj govorijo sami zase. Vedno znova mi je izziv nov model čevljev ustvariti celostno in pri tem raziskati vse njegove razsežnosti.

Kakšna je vaša formula za uspeh in kakšne je vaše poslovno vodilo?

Formula za uspeh je da delaš tisto kar te veseli oziroma si narediš, da te veseli. Mene osebno je vedno veselil odmik od povprečnega, vedno sem hotel imeti drugačne stvari kot ostali. Spominjam se, da sem v  srednji šoli želel imeti čevlje z zadrgo spredaj, ne zadaj ali na strani. Tudi sedaj imam barvite čevlje, črnih čevljev se izogibam.

Zakaj so po vašem mnenju podjetniki pomembni za družbo?

Kdo pravi, da so podjetniki pomembni za družbo. Vsak posameznik je podjetnik svojega življenja.

Kako razumete povezavo z lokalnim okoljem - se čutite vpeti vanj in ste aktivni na področju družbene odgovornosti?

Trenutno uvajam študente za pripravo diplomske naloge »modno oblikovanje čevljev«, pri meni v delavnici pa so bile sicer narejene štiri diplomske naloge z odliko.

Kaj bi svetovali nadebudnim podjetnikom, ki začenjajo svoje prve podjetniške korake?

Čim hitreje veselo na delo v podjetniške vode, nihče ni vsega vedel na začetku. Tudi pri meni je bilo na začetku prisotnega nekaj strahu, da čevelj na nogi ne bo stal tako kot mora. Zdi se, da je izdelati čevelj enostavno, pa ni, sploh če ga delaš po meri in mora lepo leči na nogo. Včasih se je tudi zgodilo, da sem moral čevelj ponovno narediti, a sem se iz tega veliko naučil. Prej ko narediš napake, prej jih odpraviš!